Parlamentul European vrea creșterea bugetului pentru anul viitor al UE pentru acordarea unor sume mai mari pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și pentru crearea de noi locuri de muncă, cercetare și sprijin oferit tinerilor.

Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa asupra bugetului comunitar pentru 2020, subliniind că este „ultima șansă pentru Uniunea Europeană de a se apropia de îndeplinirea angajamentelor politice stabilite pentru această perioadă, inclusiv de a atinge obiectivele climatice ale UE”.

Acest buget este ultimul din cadrul financiar multianual actual și ar trebui să deschidă calea către noul buget al UE pe termen lung, CFM 2021-2027, care este încă negociat de principalele instituții europene.

Eurodeputații au adăugat aproape 3 miliarde de euro la bugetul propus de Comisie, astfel că va urma o perioadă de negociere cu Consiliul UE. În cazul în care Parlamentul și Consiliul UE nu ajung la un acord în cele trei săptămâni de „conciliere”, Comisia va prezenta o nouă propunere de buget.

Concret, Parlamentul a votat un buget în valoare totală de aproape 171 miliarde de euro în credite de angajament (ceea ce UE se angajează să investească în 2020 sau în anii următori, deoarece proiectele și programele se derulează pe mai mulți ani), o creștere de aproximativ 2,7 miliarde de euro față de proiectul de buget al Comisiei. Creditele de plată (ceea ce va fi cheltuit în mod concret în 2020) sunt stabilite la 159 miliarde de euro.

Eurodeputații au adăugat în total peste 2 miliarde de euro pentru acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, au crescut fondurile pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI) și programele Erasmus+, și au aprobat sprijin suplimentar în conformitate cu prioritățile Parlamentului în domenii precum IMM-urile, cercetare, digitalizare, migrație și politică externă, inclusiv pentru dezvoltare și ajutor umanitar.

„Votul de astăzi pentru bugetul 2020 confirmă poziția unitară a Parlamentului și o înțelegere comună între grupurile politice: obiective climatice ambițioase și protecția mediului pot merge mână în mână cu programe care creează noi locuri de muncă, sprijină facilitățile de cercetare și dezvoltare europene și stimulează competitivitatea”, a spus eurodeputatul german Monika Hohlmeier, raportor general pentru bugetul pe 2020.

„Deputații au confirmat, de asemenea, angajamentul nostru de a crește în continuare Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, programul de schimb Erasmus+ și DiscoverEU, un proiect de mare succes ce acordă tinerilor de 18 ani bilete Interrail, oferindu-le oportunitatea de a descoperi o Europă fără frontiere,” a adăugat ea.

Negocierile cu Consiliul vor avea loc în noiembrie, iar obiectivul este de a ajunge la un acord în timp util pentru ca bugetul de anul viitor să fie votat de Parlament și semnat de Președintele său în plenul celei de-a doua sesiuni din noiembrie (25-28 noiembrie).