Occidentul ar trebui să creeze mai multe „dificultăți strategice” pentru a controla comportamentul Rusiei, prima prioritate fiind „oprirea agresiunii împotriva Ucrainei”, chestiune în care NATO nu face suficient, declară șeful diplomației suedeze.

„Trebuie să înțelegem că Rusia este un vecin care se comportă iresponsabil, care amenință lumea cu acțiuni nucleare iresponsabile și cu ideea de a-și recrea fostul imperiu în detrimentul statelor suverane independente (…) Trebuie să punem capăt acestui lucru”, a declarat pentru Euractiv ministrul suedez de Externe Tobias Billström.

„Trebuie să creăm mai multe dificultăți strategice pentru Rusia”, a adăugat el.

Comentariile sale vin după ce președintele francez Emmanuel Macron a insistat pentru o „ambiguitate strategică” față de Rusia și a sugerat posibilitatea de a trimite trupe occidentale în Ucraina, declarație ceea ce a deschis o dezbatere acerbă între europeni.

Billström a spus că ideea Parisului este prea îndrăzneață pentru Suedia, care a aderat la NATO abia în martie, punând capăt la 200 de ani de nealiniere militară.

„În ceea ce privește propunerea Franței de a instrui personalul ucrainean pe pământ ucrainean, aceasta nu este o opțiune pentru Suedia”, a spus Billström, sugerând că Stockholm consideră drept prematură dezbaterea în desfășurare în jurul comentariilor lui Macron. În plus, ea distrage atenția. 

"Insuficient"

„Pentru a opri Rusia, în primul rând trebuie să oprim agresiunea împotriva Ucrainei”, a spus Billström. „Nu toate țările înțeleg sentimentul de urgență”.

„Acele țări trebuie să înțeleagă că acest conflict este aici și că trebuie să ne ocupăm de el”.

Având în vedere apropierea lor geografică, statele nordice și baltice au avertizat cel mai ferm cu privire la amenințarea unei victorii rusești.

„NATO nu face suficient pentru Ucraina”, a spus Billström, adăugând că forțele armate de la Kiev au nevoie de „mai mult din aproape orice”.

Furnizarea mai multor echipamente militare pentru Ucraina „nu este o chestiune de capacitate industrială”, a spus el.

„[Acest lucru] se reduce la conducerea politică și la voința politică”, a adăugat Billström, subliniind că Statele Unite și Europa au o capacitate de producție comună mult mai mare decât Rusia.

Suedia, rol strategic la Marea Baltică

Billström a spus că vede țara sa joacă un rol cheie în creșterea securității proprii a Europei, având în vedere locația strategică și capacitățile sale în ceea ce privește inteligența artificială și spațiul.

Suedia a devenit al 32-lea membru al NATO la începutul acestei luni, la aproape doi ani după ce și-a depus cererea, care a fost amânată de Turcia și Ungaria.

Stockholm va face eforturi pentru o mai mare descurajare și va valorifica rolul său important din punct de vedere strategic la Marea Baltică, a spus Billström.

Billström a mai subliniat că Suedia se află ferm în tabăra guvernelor care doresc să se concentreze pe organizarea apărării europene în colaborare cu NATO și menținând relația transatlantică.

„Nu putem dezvolta strategia de apărare a UE independent de Statele Unite”, a spus el.

Crearea unui post de comisar european pentru apărare „nu este, prin urmare, primul lucru la care ar trebui să ne gândim”, a spus el, referindu-se la o propunere prezentată pentru prima dată în februarie de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Reînvierea Consiliului Baltic

Suedia își propune, de asemenea, să discute despre modul în care Consiliul Statelor Baltice (CBSS) ar putea fi reorientat pentru a aborda problemele de securitate, a spus Billström.

În timp ce forumul a fost creat inițial după căderea Cortinei de Fier pentru a încuraja cooperarea economică între țările din jurul Mării Baltice, pe măsură ce Rusia părea că dorește să colaboreze cu Occidentul, suspendarea Moscovei face ca CBSS să-i lipsească scopul său principal.

O actualizare a forumului ar „aduce Germania și Polonia, două state cheie pentru securitatea europeană, la aceeași masă”, a spus Billström.

„Nu există încă o propunere oficială pe masă și nu vrem să regionalizăm NATO. Dar dialogul de securitate (...) este un lucru bun”, a adăugat el.

Ministerul german de externe a declarat pentru Euractiv că este conștient de faptul că președinția finlandeză a CBSS acordă prioritate „securității, pregătirii pentru criză și rezistenței”, dar că agenda pentru următoarea întâlnire nu a fost încă stabilită.

MAE de la Berlin a subliniat că așteaptă cu nerăbdare „să aprofundeze în continuare cooperarea strânsă cu Finlanda și Suedia ca parteneri NATO în cadrul Alianței”, subliniind că „CBSS este un forum pentru dialogul politic”.