Parlamentul European a amânat votul pentru validarea viitoarei Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen programat inițial să aibă loc pe 23 octombrie. Eurodeputații cer urgentarea numirii comisarilor din partea României, Ungariei și Franței.

Votul de pe 23 octombrie nu mai poate avea loc deoarece candidații a trei state membre - România, Ungaria și Franța - au fost respinși în cadrul procesului de validare din PE. Ungaria și România au trimis noi propuneri, dar Ursula von der Leyen nu a anunțat că-i acceptă pe cei doi.

În cazul României, problema este că a fost nominalizat eurodeputatul Dan Nica, în condițiile în care președinta desemnată a Comisiei insistă pentru o femeie. Viorica Dăncilă nu vrea însă să renunțe la propunere. Emmanuel Macron a acuzat motivații politice în cazul respingerii candidatei franceze și - potrivit unor surse de la Paris - mai are nevoie de câteva zile pentru a veni cu o nouă propunere. Situația e și mai complicată în România, unde Guvernul a fost demis, iar noul Cabinet nu se va forma atât de ușor, dat fiind că nu are susținere în Parlament.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Jaume Duch, purtătorul de cuvânt al PE, a anunțat că ”Parlamentul vrea să voteze la timp pentru a permite începerea mandatului noii Comisii Europene pe 1 decembrie și solicită urgentarea procesului de numire a celor trei comisari nou desemnați". 

Noua Comisie ar fi trebuit să-și înceapă mandatul la 1 noiembrie.