Politicieni din cadrul coaliției de guvernare din România propun interzicerea sau reglementarea "strictă” a TikTok, în urma publicării unor informații dintr-un sondaj potrivit cărora tinerii preferă extrema dreaptă, care este foarte activă pe rețea.

Platforma TikTok trebuie reglementată urgent, chiar în acest an electoral, deoarece a devenit bază pentru mesaje extremiste, populare în rândul tinerilor, a declarat pentru HotNews.ro eurodeputatul liberal Rareș Bogdan.

"Dacă nu vom lua măsuri extrem de serioase s-ar putea să fim victimele clasice ale manipulărilor prin astfel de formule”, a declarat Rareș Bogdan, caracterizând platforma drept "un loc viran” unde "își fac de cap” manipulările venite dinspre Rusia și încercările de destructurare a democrației europene.

Bogdan vrea ca TikTok să aplice aceleași reguli ca Facebook, Instagram, Youtube și Twitter. Mesajele politice ar trebui să fie "extrem de clar reglementate, nețintite și cu verificare extrem de serioasă” sau, timp de șase luni, să fie interzisă propaganda politică pe TikTok, a mai spus el. 

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat pentru Hotnews că TikTok va fi reglementat în perioada următoare pentru a nu fi folosit în campanie.

Mesajele antisistem sau rebele prind ușor la publicul tânăr, potrivit unor analize făcute de social-democrați. ”Singurul lucru pe care poți să îl faci TikTok dacă nu se ține de treabă este să îl închizi. Va fi reglementat sau închis”, a spus Romașcanu.

Reacțiile celor două politicieni au venit după ce date dintr-un sondaj publicate sâmbătă de HotNews.ro arată că 15% dintre tinerii chestionați (între 18-35 ani) ar vota partidul de extremă-dreapta AUR la următoarele alegeri.

Rezultatele complete ale sondajului vor fi publicate pe 3 aprilie. 

Președinta Organizației Femeilor Liberale, senatoarea Nicoleta Pauliuc, propune un acces ponderat al tinerilor la unele aplicații de pe internet, dar a atras atenția că nu trebuie reglementat accesul general la TikTok din cauza promovării unor mesaje extremiste, ci doar organizate dezbateri prin care românii să fie informați despre "pericolul extremist".

Eurodeputatul REPER Dragoș Pîslaru spune că o eventuală interzicere a TikTok în România în campania electorală ar fi un lucru antidemocratic. "O astfel de măsură ar trebui să fie parte a unei dezbateri publice mai largi și nu să le faci că nu-ți convine ție un canal de comunicare brusc, peste noapte, că ai văzut un sondaj”, a spus el.

Potrivit unor sondaje din ultimii ani, platforma e principala sursă de informare pentru tinerii din România.

Oficiali ai companiei aflați la București pentru a anunța progresul unui proiect denumit Clover, prin care aplicația încearcă să-i convingă pe europeni că datele nu ajung în mâna autorităților chineze, susțin că pe TikTok nu se poate face publicitate politică.

"Îngrijorările trebuie să se bazeze pe fapte și date, nu pe zvonuri și pe neînțelegeri”, a declarat pentru HotNews.ro Jakub Olek, director pentru politici publice și relații guvernamentale la TikTok Europa Centrală și de Est.

Criticată pentru legăturile sale cu China, platforma încearcă să convingă autoritățile UE că datele userilor sunt în deplină siguranță.