Ilham Tohti, un economist care luptă pentru drepturile minorității uigure din China, este laureatul Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, acordat joi de către Parlamentul European.

Ilham Tohti este un susținător al dialogului și cere implementarea legilor privind autonomia regională în China. În 2014, a fost condamnat la închisoare pe viață în urma unor acuzații legate de separatism. În ciuda acestui fapt, rămâne un susținător al moderației și împăcării. Din 2017, peste un milion de uiguri au fost închiși într-o rețea de lagăre de internare.

Pe lista finaliștilor au mai fost trei apărători brazilieni ai drepturilor omului și un grup de studente din Kenya. 

Premiul, constând într-un certificat și 50.000 de euro, va fi acordat în cadrul unei ceremonii în Parlamentul European, la Strasbourg, pe 18 decembrie 2019.

"Tohti și-a dedicat viața luptei pentru drepturile minorității uigure din China. În ciuda faptului că este un susținător al moderației și împăcării, a fost condamnat la închisoare pe viață, în urma unui proces spectacol, în 2014. Prin acordarea acestui premiu, îndemnăm cu tărie guvernul chinez să îl elibereze pe Tohti și cerem respectarea drepturilor minorităților în China", a declarat joi președintele PE, David Sassoli.