Premierul Nicolae Ciucă vrea ca în viitoare ședință de Guvern să fie adoptată Ordonanța de urgență care vizează combaterea acțiunilor speculative.

Ciucă i-a cerut șefului Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, să finalizeze avizarea OUG.

"În urmă cu două săptămâni (pe 11 mai - n.r.) ați prezentat în primă lectură acel proiect de OUG pentru măsuri antispeculă. Vă rog, săptămâna viitoare, prin toate demersurile pe care le întreprindeți împreună cu celelalte structuri guvernamentale, să avem pe agenda ordinii de zi această OUG", a spus prim-ministrul.

Chirițoiu a declarat tot în ședința de Guvern că proiectul, co-inițiat de Consiliul Concurenței și Ministerul Economiei e avizat de Ministerul de Finanțe, Ministerul Agriculturii și Ministerul Justiției.

"Față de varianta prezentată în Guvern, au fost încorporate punctele de vedere transmise de ministerele avizatoare și avem un text final care este pe circuitul de avizare. Mai urmează după ministere, unde deja s-au încorporat punctele lor de vedere, să meargă la Comitetul Economic și Social și apoi poate adoptat formal de Guvern", a afirmat Chirițoiu.

Proiectul urmărește să creeze pentru stat un instrument pentru a interveni în situații excepționale, când piața nu funcționează bine.

De implementarea acestui act normativ se vor ocupa Consiliul Concurenței, în ceea ce privește relațiile între companii, iar în ce privește relația între companii și consumatori, implementarea o face Protecția Consumatorului - ANPC.

Pentru aplicarea legii, Guvernul va emite o Hotărâre, de la caz la caz, când este nevoie.

De asemenea, principalele sancțiuni pentru practicile de concurență neloială vor fi amendă de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancționării în cazul contravențiilor săvârșite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10.000 de lei.

Pentru persoanele fizice amenzile ar urma să fie între 5.500 lei și 11.000 lei.