Îngenunchiat și cu fața la pământ într-un loc aflat în aer liber, noaptea, în timp ce răspunde la un „interogatoriu” al agenților de securitate care i-au înregistrat cuvintele cu un telefon.

Shamsidin Fariduni răspunde tremurând într-o rusă aproximativă la întrebări. Spune că a fost angajat prin Telegram de un predicator pe care îl urmărea. Asistentul acestuia i-ar fi scris oferindu-i o jumătate de milion de ruble, echivalentul a cinci mii de euro, pentru a se duce la Crocus „să omoare oameni”.

O variantă confirmată și de altul dintre suspecții descriși ca provenind din Tadjikistan: „Trebuia să ucid oameni, nu conta pe cine”, scrie Il Corriere della Sera.

Într-un alt videoclip publicat pe Telegram de directoarea RT, Margarita Simonyan, bărbatul arestat explică că în urmă cu două luni l-a întâlnit pe Telegram pe un anume Abdullah. Când ofițerul îi arată o fotografie nu numai că îi confirmă că este Abdullah, dar adaugă că l-a cunoscut personal când și-a cumpărat o mașină „pentru muncă” de la unele dintre rudele bărbatului din regiunea Moscovei.

Unele canale Telegram din Rusia, inclusiv „Baza”, publică videoclipuri cu un al treilea suspect Rajab Alizadeh, în vârstă de 30 de ani. Bărbatul explică că a aruncat din mașina în care se deplasa armele folosite la atac, la fel și ceilalți care se aflau la bordul autovehiculului care se îndrepta - conform versiunii furnizate de autoritățile ruse - spre granița cu Ucraina.

Mai există apoi imaginile foarte crude care arată un soldat rus tăind urechea unuia dintre suspecți și băgându-i-o în gură. Toate filmate cu telefonul. 

Fotografia publicată de propaganda ISIS

„Experții” rețelei nu au nicio îndoială. Cei trei bărbați sunt aceiași cu cei din imaginea difuzată de propaganda ISIS pentru a confirma revendicarea. Lipsește cel de-al patrulea om care ar fi fost ucis, așa cum „demonstrează” imaginile unui cadavru distribuite și online.

Greu de găsit confirmări pe partea rusă. Este și mai greu de înțeles dacă „mărturisirile” servesc Kremlinului pentru a confirma pista ucraineană, sau sunt doar avanpremiera unor noi dezvăluiri.

Suspiciunile privind masacrul de la Moscova s-au concentrat inițial pe aripa Khorasan a ISIS, un grup creat în jurul anului 2015 de luptători talibani pakistanezi „nemulțumiți” de compania-mamă, care a adunat alți dizidenți și a reunit o forță de aproximativ 2.000 de oameni.

Liderii săi, în ciuda eliminării unor figuri importante vizate de dronele americane, au reușit să-și ducă mai departe proiectul. Și au demonstrat-o printr-un prim semnal dur: masacrul de pe aeroportul din Kabul din timpul exodului american.

Dar nu este vorba doar de ei, deoarece într-o nouă declarație privind atacul de la Moscova organizația îl atribuie „mujahedinilor din Califatul Rus”.

Odată cu trecerea timpului, serviciile secrete occidentale au continuat să avertizeze asupra pericolului fostului ISIS, foarte activ în Sahel, în Siria și pe frontul afgano-pakistanez întruchipat, parțial, de „Khorasan”. Fracțiunea a recrutat în regiunile fostei URSS, a cultivat simpatizanți în Europa și a vizat Rusia și Iranul.

Concomitent cu multe acțiuni împotriva noii puteri talibane, a planificat raiduri în străinătate. Și iată masacrul din orașul iranian Kherman, un episod semnificativ însoțit de pași suplimentari făcuți din nou în Rusia și mult mai departe, în Occident. Din 2020 și până astăzi, în Germania, Olanda, Austria, au fost arestați mulți teroriști legați de „Khorasan, celule care doreau să semene moartea la ocazii festive sau în interiorul siturilor religioase.

În urmă cu o săptămână, germanii au blocat un cuplu afgan care se pregătea să atace parlamentul suedez în semne de răzbunare pentru că au ars copii ale Coranului. Sursele ale serviciilor de informații au identificat însă Turcia ca hub pentru finanțarea și trecerea logistică a elementelor care sosesc din Tadjikistan și Uzbekistan.

Potrivit experților, prin intermediul „provinciilor” sale, Statul Islamic a revenit la tactici consolidate, cu adepți pregătiți, capabili să construiască „avanposturi” logistice în statele vecine și gata să se infiltreze adepți capabili să efectueze atacuri complexe. Un modus operandi de un nivel mai înalt decât cel al lupului singuratic, al individului care omoară cu o lovitură de cuțit, sau folosește vehiculul berbec asupra mulțimii.

Dinamica atacului de la Moscova amintește de masacrele din Mumbai, Nairobi, Charlie Hebdo, Bataclan. Dar și asediile din școala Beslan și teatrul Dubrovka efectuate cu ferocitate de extremiștii ceceni. Aici poate exista o legătură între „vechi” și „nou”, atacurile – mai ales dacă fac multe victime – devin un exemplu, popularitatea „ramurii afgane” crește față de cea tradițională, mereu înrădăcinată. în Orientul Mijlociu și niciodată învinsă definitiv.

Osama bin Laden lăudase „incursiunile cavalerilor”, mișcări surpriză devastatoare preluate de alte acronime teroriste atunci când au reușit să aibă oportunități și interpreți. Conflictele care zguduie multe zone geografice declanșează fracturi, deschid ferestre de oportunitate și cresc posibilități de înrolare.

În același timp, haosul alimentează teorii ale conspirației, precum cele din ultimele ore, numeroase, privind „vinovații” atacului de la Moscova. Un efect secundar care nu ne ajută să înțelegem situația.Istoria terorismului se repetă. Și, într-un final, șarpele, împreună cu veninul său, revine.Articol de Guido Olimpio și Marta Serafini.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA